tirsdag 22. februar 2011

Internett og informasjon

Tenkte jeg skulle legge ved et lite utdrag av en artikkel jeg skreiv i mediafaget om Internett. 

Internett har ikke bare positive sider. Virus, ulovlig nedlasting er noen av de negative sidene ved internett. Ulovlig nedlastning av musikk/filmer blir stadig mer vanlig blant ungdom og mennesker, og fungerer slik at du går inn på en torrentside (f.eks. thepiratebay.org). Her søker du opp det du vil finne torrenter til musikkalbum, filmer, programmer eller spill. Etter dette laster du ned fra andre som velger å være seedere. Når du er ferdig med å laste ned, så kan du selv velge å være seeder eller ikke. Hvis du er seeder går det fortere for noen andre å laste ned samme fil, men dette vil gå utover internetthastigheten din.
Virus og hackere er og forblir et stort problem. Ofte blir virus spredt utover verden i skyhøy hastighet via e-post, MSN og nedlastede filer. Virus kan krasje PC’en din, og du kan risikere å miste alt du har lagra hvis du ikke har tatt sikkerhetskopi. Hacking blir også mer og mer vanlig, og med hacking mener vi noen som prøver å komme seg igjennom sperringer til f.eks. datasystemer og styre den på den måten han/hun vil.

Ofte bruker elever på skolen internett når de skal finne informasjon til diverse innleveringer og oppgaver. Wikipedia er en side som er veldig populær, og her kan man finne informasjon om det meste. Wikipedia er en side der alle kan endre informasjonen. Dette gjør at man burde være kritisk til hvilke kilder man bruker. Selv om det meste på Wikipedia er korrekt fakta er det også noe som er feil eller ikke oppdatert. Dette gjør at man burde sjekke med flere kilder også, f.eks. store norske leksikon, for å se om det er korrekt eller ikke. Husker en gang jeg skreiv en oppgave om den kalde krigen, og wikipedia hadde feil dato på når krigen starta. Dette prøvde jeg å rette opp, men det ble raskt slettet og endret tilbake til slik det var før. Det er nemlig folk som følger med, og som har en viss oversikt over sider som blir redigert, slik at det ikke står for mye tull. I og med at alle kan endre, så kunne jo f.eks. vi redigert artikkelen om Adolf Hitler, og skrevet mye som ikke var sant. Dette ville nok blitt slettet i løpet av få minutter. Når man henter ut informasjon burde man tenke over følgende ting: Er kilden troverdig? Fra hvem kommer kilden? Er kilden relevant, og er den objektiv?

Jeg mener at ulovlig nedlasting kanskje kan ha innvirkning på artistene siden de får solgt mange mindre plater. La oss si at albumet blir lasta ned mange tusen ganger, så taper jo plateselskapene/artistene penger/respekt og alt sånn. På en annen side er det nok mange som laster ned som ikke ville kjøpt albumet om de ikke hadde hatt mulighet til å laste det ulovlig, så jeg trur ikke det er mulig å finne ut hvor mange album plateselskaper taper på ulovlig nedlasting, men at det er et stort tap, det er nok fakta. 

I hvilken grad tror du ulovlig nedlasting av musikk påvirker artistene? I og med de får solgt mange færre plater?
Er du påpasselig med hvilke kilder du bruker når du skriver tekster?

3 kommentarer:

  1. Det er bedre om du bryter oppp teksten i flere blogginnlegg. Da blir det lettere for oss å kommentere slik at du kan drøfte med oss.
    Men ellers så savner jeg at du tar opp medieforhold rundt deg - og oss.

    SvarSlett
  2. Meget bra, Kjetil!

    SvarSlett
  3. Sånn Ola, nå har jeg redigert innlegget slik at det ble kortere..
    Jeg har også lagt til min mening ang. ulovlig nedlasting

    SvarSlett