mandag 16. mai 2011

De etiske problemstillingene knyttet til privat informasjon på sosiale medier (DEL 2)

Punkt nummer to går ut på de etiske problemstillingene knyttet til å legge ut privat informasjon på sosiale medier. Dette mener jeg kan være et kjempeproblem, og med dette tenker jeg i hovedsak på mobbing og krenkende bilder som blir publisert på nettet. Jeg er sikker på at du som ser dette har sett bilder av deg selv eller noen du kjenner som du veit ikke er populært at det ligger ute på nettet. Man har rett til å anmelde de som legger ut bilder av deg som du ikke har godtatt at blir publisert. Selv om det blir slettet omtrent med en gang, er skaden allerede skjedd, andre kan ha lagra det, og det blir publisert på nytt, og man er inne i en ond sirkel. Når det først kommer ute på nettet, er det umulig å så stoppet det!
Spør før du legger ut bilder av andre!
Mange vil også prøve å være morsomme over nettet, noen ganger lyktes man, andre ganger krenker man andre uten at man selv er klar over det. Dette kan være at man skriver noe om noen som man trur ikke er sårende, men som faktisk er det. Dette er også et stort problem, og det gjelder å si ifra til h*n som har publisert det at det føltes krenkende for deg. Det er ikke teit å si i fra!
Normalt har folk sunn fornuft, og veit hvor grensen går for hva som blir drøyt, men denne grensen er individuell, og noen andre kan ha en grense der det er mindre som skal til for at det blir for drøyt. Spør derfor før du legger ut!
Som jeg nevnte i det foregående innlegget kan man jo bestemme litt selv hvem som skal få tilgang til det man legger ut, men selv om man gjør slik at ingen uvedkommende skal få tilgang til det, er det ikke dermed sagt at det er trygt å legge ut alt. Er det på nettet kan alle få tak i det uten problem. 

1 kommentar:

  1. Det er ikke så enkelt å håndtere dette i praksis. Informasjonsmengden er enorm på nettet, og nettet sprer den videre uten at du har mulighet til å stoppe den.

    SvarSlett