fredag 30. desember 2011

Jul og Flåklypa.

Mange har nok i år som i fjor og årene før der sitti klistra til TV'en både julaften og 1. juledag for å få med seg Flåklypa. 
Her forleden dag fikk vi i oppgave å analysere en film. Etter å ha lest overskritften skjønner du nok kanskje at det var Flåklypa jeg valgte. Det var den første filmen som slo meg, og for første gang på så lenge jeg kan huske gleda jeg meg til å jobbe med en skoleoppgave. 
Det var gøy å jobbe med analysen, og under arbeidet var jeg i kontakt med barnebarnet til Ivo Caprino som ga meg mye morsom informasjon om filmen.
Her er noe av det jeg har skrevet i analysen. 



Flåklypa grand prix er en dukkefilm hadde premiere i august 1975. Det er en fiktiv tekst, og handlingen er lagt til den fiktive bygda Flåklypa. Filmen er regissert og produsert av Ivo Caprino og er basert på Kjell Aukrust sine skapninger som han skapte i avisspalten «Våre Duster» i Mannskapsavisa på 50-60 tallet. Filmen har blitt en stor suksess, både nasjonalt og internasjonalt. Det er antatt at det er solgt over 5.5 millioner kinobilletter i NORGE, et land med 4.9 millioner innbyggere, og har blitt den mest sette norske filmen gjennom tidene. Filmen skal også være oversatt til 13 språk.
Etter den rulla på norske kinoer i 1975 så kom den ut i VHS format og senere i DVD format. Det er også lagd PC spill med forskjellige utgaver.

Filmen er på 84 minutter og er lagd med 35 mm fargefilm.
Opptaksstedet er innendørs. Området Flåklypa/racerbanen og alle stedene som blir brukt er jo lagd på bord eller lignende også er det filmet der. Altså er all filmingen studiobasert. Ingen skuespillere er med i filmen, med unntak av stemmene, men alt som vises på skjermen er ikke-levene dukker. 


Stemmene til figurene er også tilhørende kjendiser, f.eks. Kari Simonsen som har stemmen til Solan. Thoralv Maurstad har stemmen til Ludvig og Emanuel Desperados sin stemme er egentlig stemmen til Harald Heide Steen jr. Speaker på racerbanen er Henki Kolstad og fortelleren er Leif Juster. Med andre ord, kremen av norske skuespillere.


Hvert år blir den også sendt på TV når det er jul, både på NRK1 og TV2. På NRK1 blir den sendt på julaften, mens på TV2 på 1. juledag
Utviklingen av kvalitet.
Den nyeste DVD’en er ikke med orginalkvalitet. Den har blitt restaurert, og det har blitt store forskjeller på kvaliteten fra da og nå. De har blant annet utvidet bildet og forbedret kvaliteten. Bildet er utvidet og tilpasset bredformatet for TV. Enkelte av scenene er og utvida og kunstnerisk bearbeidet for å ikke miste billedinformasjon. Skaperne sier selv de trodde de var de første i verden som revurderte hver eneste scene og som har tegna og utvida bilde manuelt i bredden der de mente det nye 16:9 formatet stjal for mye av innholdet i bildet. 
 



Filmen er laget med en såkalt stop-motion teknikk. Ordet er kanskje ukjent for mange, men om jeg sier et annet ord for det som kan være enkeltbildeautomatikk så skjønner dere kanskje hva det innebærer. Stop-motion er en animasjonsfilmteknikk der man skaper illusjon av bevegelse og liv. I virkeligheten står alt stille og det blir tatt bilde, så blir det flyttet litt på, før det blir tatt et nytt bilde, og når alt legges kjapt sammen med rask hastighet på bildene så ser det ut som det er en film. Flåklypafilmen er tatt opp med 24 bilder per sekund. Den ferdige Flåklypafilmen inneholder over 112 000 enkeltbilder og over 1.2 millioner bevegelser. Alle bevegelsene ble utført av Caprino, og det var kun på ytterst få scener at stop-motion teknikken ikke ble brukt. Dette var under racebilløpet da de hadde fått til et kamera som kunne henge på bilen slik at de kunne filme litt av kjøringen, og ikke bare ta bilder. 
Men grunnet teknikken var lagingen av denne filmen svært tidkrevende, og de brukte over 3 år på å lage filmen.
Teknikken hadde også flere svakheter, blant annet at bildene hadde en tendens til å flimre siden det ofte kunne gå lang tid mellom det ble tatt bilde, og at lys og eksponering ikke blir helt ensartet.
i den nye DVD’en har de rettet opp mye av dette og de har også fjernet filmkorn slik at bildene er mye klarere og renere. Hver enkelt scene er også fargekorrigert på nytt, noe som gir et helt annet kvalitetsinntrykk. Til å være på den tiden var filmen laget med meget avansert teknikk noe som har imponert både seere og filmkritikere verden over, og den gjør det enda.. 
Området de spilte inn på var og ganske stort, da den høyeste figuren av Reodor Felgen var 25 cm høy. 

Slik så det ut under produksjonen.

Dette halvåret av skolen har gått veldig fort synes jeg, i morgen er det alt nyttårsaften. Ett av mine forsetter skal være å blogge mer og gjøre mer flid med skolearbeidet. 
Men hvor skal jeg finne motivasjon til slikt!? Jeg sier som solan; Kom arbeidslyst og treng deg på, her skal du motstand finne!
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar